top of page

za 09 mrt

|

Artimist.

4 daagse mastercursus stilleven in Olieverf

Mastercursus o.l.v. Hans Laagland

De cursus is volzet. Je kan je op de wachtlijst inschrijven.
Andere evenementen bekijken
4 daagse mastercursus stilleven in Olieverf
4 daagse mastercursus stilleven in Olieverf

Tijd en locatie

09 mrt 2024, 09:30 – 16:00

Artimist., Reppelsebaan 85, 3294 Diest, België

Over het evenement

We zijn heel blij dat we Hans Laagland hebben kunnen strikken voor deze cursus.  Het is een unieke kans om van deze 'master' onderricht te worden in de beginselen van de oude meesters. 

Hans Laagland is een Vlaamse kunstschilder met internationale faam gespecialiseerd in stillevens, portretten en naakten. Hij staat bekend als de "Rubens van het Hageland"  omdat hij in onze streek woont en de barokke schilder Peter Paul Rubens zijn grote inspirator is. Hij schildert, zoals zijn grote voorbeeld, op hout waarbij hij vasthoudt aan begrippen als schoonheid en vakmanschap.

Hans hanteert tijdens zijn workshops een gestructureerde aanpak om realistisch te leren schilderen met olieverf volgens de principes en de opbouw van de oude meesters. Centraal staat de observatie en het oplossen van vormproblemen op een technische manier.

De masterworkshop is opgebouwd als volgt:

Dag 1: Compositie en tekenmotoriek

Het samenstellen van een mooie compositie. Het tekenen van het stilleven.

Dag 2: Afwerking tekening en onderschildering in acryl

Overbrengen van de tekening naar het paneel. Het maken van een onderschildering in acryl.

Dag 3: Olieverfschildering

Start van de olieverfschildering.

Dag 4: Olieverfschildering en technische Oplossingen

Voortzetting en afronding van de olieverfschildering.

Voor wie ?

Beschikken over een degelijke tekenvaardigheid is de enige vereiste om deel te nemen. Er wordt een basis van schilderervaring met olieverf van je verwacht maar je hoeft niet meteen fan te zijn van klassieke stillevens. Je krijgt namelijk de unieke kans om door de meester himself onderricht te worden in de beginselen van de oude meesters.

Wat leer je ?

De focus ligt op het verder ontwikkelen van tekenvaardigheden, het begrijpen van compositie, en het werken met olieverf volgens het traditionele stappenplan. Hans Laagland wil dat deelnemers niet alleen leren schilderen, maar ook begrijpen hoe ze bepaalde uitdagingen kunnen overwinnen bij het creëren van realistische kunst.

De aangeleerde technieken neem je mee tijdens de rest van je schildersloopbaan en zijn toepasbaar zijn op verschillende genres zoals landschappen, portretten, en naakten. Dit maakt de cursus extra waardevol. Het geeft deelnemers de mogelijkheid om hun vaardigheden te diversifiëren en toe te passen in verschillende artistieke contexten.

Vervolg?

Deze cursus is de eerste in een reeks, met de mogelijkheid dat de deelnemers stap voor stap zullen werken naar portretten en naakten. De workshops van Hans Laagland zijn niet alleen gericht op het aanleren van specifieke vaardigheden, maar ook op het bevorderen van een langetermijnengagement en groei in de artistieke ontwikkeling van de deelnemers. Het biedt een brede basis voor realistisch schilderen met olieverf en opent de deur naar verschillende artistieke expressievormen.

Wanneer 

- 9 en 10 maart 

- 16 en 17 maart 

Telkens van 9.30u tot 16.00u. 

Je kan enkel inschrijven indien je op de 4 dagen aanwezig kan zijn. 

Prijs voor de ganse cursus:  490€

- Voorschot van 150€ ter bevestiging van je reservering.

- Saldo van 340€ te storten voor 11 februari. 

Het is niet de bedoeling dat je voor deze workshop veel materiaal moet aanschaffen . Enkel kwalitatieve penselen heb je wel nodig om deze cursus tot een goed einde te brengen.

Inbegrepen:

 •  Acryl verf voor de ondertekening
 • papier voor je tekening
 • Geprepareerde houten plank om op te schilderen ( 40x50 cm)
 • kleuren olieverf die je zelf niet hebt
 • Water, koffie en thee met iets lekkers erbij (Frisdranken beschikbaar mits betaling)

Meebrengen:

 • Een 10-tal voorwerpen in steengoed en andere kleine items om een stilleven op te bouwen. Dit mogen allerlei voorwerpen zijn maar geen organische zoals fruit of bloemen ( tenzij nep), liefst ook geen glas of doorschijnende voorwerpen.  Uit deze 10 voorwerpen kies je dan samen met Hans er een 3-tal uit om je stilleven op te bouwen. Het stilleven wordt op een tafel gezet, niet op een doek.  De gekozen zaken blijven in compositie staan tot de cursus is gedaan.
 • tekengerief : potlood- kneedgum- houtskool - slijper.
 • penselen :  een 10-tal kwalitatieve zachte (een paar varkensharen penselen mag, maar zijn niet noodzakelijk) penselen nodig van verschillende formaten (niet heel grote) en vormen (Kattetongen, rechte penselen en een paar ronde penselen).  Dit hoeven geen dure exemplaren te zijn.  Breng gewoon je penselen al mee het eerste weekend, zo kunnen we al een check-up doen.
 • Verf : Indien je olieverf hebt mag je die meebrengen het tweede weekend. We maken geen lijstje van kleuren die je zeker moet hebben. Wij zorgen voor back-up als je bepaalde kleuren mist.
 • Een fijne breinaald om je tekening over te brengen op de drager. (Dag 2)
 • Lunch( er is een microgolf om iets op te warmen )

Belangrijk: 

De cursus kan pas doorgaan bij 7 inschrijvingen.  (geld terug indien het niet kan doorgaan)

Indien de cursus volzet is kan je je  op de wachtlijst inschrijven. 

Annulatievoorwaarden:

Indien je plaats kan ingenomen worden door iemand van de wachtlijst krijg je al je inschrijvingsgeld terug. 

Deel dit evenement

bottom of page